
ANNEX A 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
LAUNCH OF MUIS HALAL CERTIFICATION CONDITIONS (PRODUCT / WHOLE PLANT) 

 
 
 

1. Am I allowed to deal with trading items which have pork or alcohol in them? 
 
No, it is not allowed. Pursuant to Clause 4.2(c) in HCC PWP (Version 1.0), trading 
items shall not involve pork, alcohol and/or their derivatives. 

 

2. As the Whole Plant (WP) certificate will reflect the list of Halal-certified products, 
does this mean I will have to wait for certificate with the new products to be 
issued before I can start marketing and/or manufacturing the new products? 
 
No, it is not necessary. As there is no fee charged for additional products under WP 
scheme for amend applications, you may proceed with the marketing and/or 
manufacturing of new products once the status of amend application has changed to 
“In-Principle Approval” or “Approved”. 

 

3. I am under the Product (PRO) scheme. Since WP scheme will allow trading items 
and contract manufacturing, I would like to switch to WP scheme. Can I request 
for any refund? 
 
Pursuant to Clause 2.4 in HCC PWP (Version 1.0), any change in scheme will require 
a new application to be submitted. This means that you will be subjected to the 
application fee. There will be no refunds for application fee, as stated in Clause 5.7 in 
HCC PWP. 

 

4. I wish to display the Muis Halal Certification Mark (MHCM) on my warmers. How 
do I get the artwork of the mark (Halal logo)? 
 
You may write in to info@muis.gov.sg. Alternatively, you may call our hotline at 6011 
0037.  
 
Please ensure that the usage of the MHCM adheres to specifications shown in  
Annex D of HCC PWP (Version 1.0). 

 

5. I have an active application (in progress) on 1 September 2022. Will my 
application be based on the new HCC? 
 
Applications where the audit is scheduled on 1 September 2022 onwards will be based 
on the new Muis HCC 2022 (Version 1.0).  
 
Audits conducted before 1 September 2022 will follow the existing HCC (effective from 
1 June 2016). 
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